Вести

“Књига о Београду“ Горана Весића представљена је и пред краљевачким љубитељима писане речи. Њен садржај чине колумне које је Весић објављивао у дневном листу “Политика“ о знаменитим Београђанима, улицама, трговима, историјским догађајима… Књига је богато илустрована сликама Небојше Ђурановића, а њен издавач је новосадски “Прометеј“.

-Ови есеји углавном садрже бирани преглед историје Београда, недвојив од српске и историје српске културе, писане најчешће са данашње тачке гледишта у ауторовој визури, са историјским копчама и савременим коментарима, весићевским, наравно. Дакле, есеји јесу историја, али су дати неодвојиви од данашњих прилика и појава. Тако су чак и полемичка, жива историја. Ово су есеји о граду у коме живимо, али и онима који су пре нас живели, па нам се животи прожимају. Као да се срећемо, препознајемо и поздрављамо. И са тим осећајима треба прочитати и пролиставати ову књигу…записао је о Весићевој књизи писац Милован Витезовић.

О овом издавачком подухвату и самој књизи говорили су Зоран Колунџија уредник “Прометеја“, проф. др Жика Бујуклић и писац и публициста Лука Мичета. Захваљујући се на бројној посети, Горан Весић је наговестио и други том “Књиге о Београду“, наглашавајући да на тај начин жели да историју главног града сачува од заборава.

-Ми смо народ који не памти ни своје хероје, ни своју историју.Можда зато што имамо богату историју за разлику од измишљених народа који морају да фалсификују своју прошлост, па отимају и српску. Надам се да ће ова књига помоћи да се више сећамо људи који су стварали наше друштво или су помогли Србији – каже Весић.

Као заменик градоначелника Града Београда, Весић истиче да је ова метропола дуго била “успавана и заустављена у развоју“.

-Пробудити га, био ја наш први задатак. Поносан сам што сам део тима који га води. Београд је поново устао и постао најзначајнији град овог дела Европе. Тај успавани џин се пробудио, отресао прашину са себе и сада корача да заузме место које му у Европи припада…Подједнако волим и Краљево, јер себе, иако нисам рођен овде, сматрам Краљевчанином. У овом граду сам завршио основну и средњу школу и гајим велику љубав према њему. Колико год будем могао помагаћу да се ова средина развија и напредује – нагласио је Горан Весић.

У програму представљања “Књиге о Београду“ учествовали су и ученици Музичке школе “Стеван Мокрањац“ из Краљева и глумица Ана Јеротијевић.

Аутор текста Милош Милишић

Аутор фотографија Иван Спасојевић