Вести

Публика у Народној библиотеци “Стефан Првовенчани” Краљево имала је прилику да погледа документарни филм “Арсен, Карађорђевић”, који говори о судбини унука вожда Карађорђа, брата краља Петра и оца принца намесника Павла, да по први пут види архивске фотографије које илуструју живот главног јунака, као и поједине снимке тог српског кнеза необичне и бурне судбине. Тај релативно непознат човек, био је космополита, авантуриста, али и заводник који је сломио срце једној од најлепших и најбогатијих жена Петрограда. Био је и дипломата, али пре свега ратник,  неустрашив борац – припадник француске Легије странаца. Борио се и у редовима козачке коњице, а постао је и генерал руске војске. Био је комадант једине српске коњичке дивизије у Балканским ратовима, а у Првом светском рату поново је ступио у руску коњицу.

Аутори филма упустили су се у конструисање документарне приче о кнезу Арсену Карађорђевићу на основу оскудних почетних података на интернету, малог броја фотографија и два позната снимка. Уз велику помоћ Драгомира Ацовића, Бранка Богдановића, Драгана Рељића и многобројних истраживача, а пре свега људи из разнородних архива у Србији и иностранству, екипа је прикупила значајан и квалитетан материјал.
Редитељ филма, Бошко Милосављевић, професор у земунској Гимназији, издавач и филмски радник, представио нам је остала издања продуцентске куће ЛХС, а реч је о документарним филмовима о Калмицима у Београду, барону Врангелу, Сеобама Милоша Црњанског, као и запажен документарни филм о руском новинару Василију Шуљгину.
Аутор текста Миша Милосављевић
Аутор фотографија Иван Спасојевић