Вести

Стрип „Зеленбаба – Црнило“, прво ауторско дело Владимира Пајића, Краљевчанина који ради у Београду, привукао је велику пажњу поклоника ове уметности у нашем граду. Поред аутора, на промоцији су присуствовали и Никола Масловара, водитељ радионица о стрипу, Бојан Боснић, уредник издавачке куће Макондо и Милоје Радовић испред организатора.

Милоје Радовић и Никола Масловара подсетили су на рад радионице о стрипу која је петнаестак година окупљала децу различитог узраста. Радионице су са успехом одржаване на Дечјем одељењу наше библиотеке, а један од њених полазника био је и Владимир Пајић. Радовић и Масловара нису изненађени успехом овог талентованог аутора, похвалили су цртачки део стрипа и посебно издвојили квалитетан сценарио.

Бојан Боснић представио је стрип издања куће Макондо, која постоји од 2012. године и која је за кратак период успела да објави неколико изузетних остварења, а према његовим речима, стрип „Зеленбаба“,  прво је дело једног домаћег аутора, које је својим квалитетом заслужило место међу њиховим издвојеним издањима.

Аутор је нагласио да је овај стрип припреман пет година, а да су цртачки радови завршени за годину дана. „Зеленбаба – Црнило“ представља први од неколико планираних наставака који прате догодовштине баке Гроздане, атипичног хероја, која се, уз помоћ народне магије, заједно са монахом Пајсијем, бори против црнила које их окружује. Управо чињеница да је за главну јунакињу узета  једна (не)обична бака из села, антипод мишићавим и свемоћним супер-јунацима заступљеним у многим стриповима, представља онај елеменат изненађења приликом сусрета са овом графичком новелом. Аутор је задовољан одјеком који је изазвао његов стрип, како код публике, тако и код критике, те планира да у наредним наставцима развија започету причу обогаћујући је новим и занимљивим ликовима.

Аутор текста Миша Милосављевић
Аутор фотографија Иван Спасојевић