Вести

Синоћ је пред бројним посетиоцима у нашој библиотеци представљена књига архимандрита Алексеја (Богићевића) „Приче из незаворава“. Данас игуман манастира Светог Луке у Бошњанима,отац Алексеј је дошао у манастир Високе Дечане као дванаестогодишњи дечак Миломир, био је манастирски ђак, богослов, искушеник, потом монах Константин па јеромонах Алексеј. Своје богато животно и духовно искуство претаче у књиге које се радо читају и које плене својом искреношћу и животношћу.

За програм у Краљеву, отац Алексеј је одабрао да исприча причу о мати Пелагији, игуманији Манастира Драча, која је рођена 1926. у Жичи, а чији се монашки живот одликовао послушањем и непрестаном молитвом, а као једини грех исповедала је то што јој се придрема док чита Псалтир.

Говорећи о књизи Ана Гвозденовић је истакла да нам она указује на важност приче и причања у очувању предања, на недокучивост путева Господњих али и мене овога света које погађају судбине појединаца али и чизавих народа и моћних царевина.
У музичком делу програма наступили су ученици Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Краљеву, са Одсека за традиционалну музику и чланови Друштба гуслара Жича: Сашка Стефановић, Лазар Васиљевић и браћа Јован и Кристијан Павловић.
Приче из књиге оца Алексеја читала је Александра Стефановић.
Аутор текста Ана Гвозденовић
Аутор фотографија Андреј Анђић