Вести

Поводом Међународног дана матерњег језика у НБ „Стефан Првовенчани“ приредили смо квиз-такмичење ученика краљевачких основних школа. У програму су учествовали ученици осмих разреда из ОШ „Вук Караџић“, ОШ „Димитрије Туцовић“, ОШ „Светозар Марковић“, ОШ „IV краљевачки батаљон“ и ОШ „Чибуковачки партизани“. Квиз посвећен правопису и граматици српског језика био је добар начин да се обележи овај значајни датум који промовише језичку и културну разноликост и подсећа нас да је право на употребу матерњег језика једно од основних људских права. Деца су потврдила мото којим смо се руководили у креирању овог квиза, а то је да се: „Говорници српског језика деле на оне који знају колико је њихов језик занимљив и на оне који ће то тек открити!“, показавши својим знањем да свој језик воле и добро га познају.

Прво место заузела је Анастасија Андрић из ОШ „Чибуковачки партизани“, друго место Јелена Веселиновић из ОШ „Светозар Марковић“, а треће место Доротеа Лазовић из ОШ „Димитрије Туцовић“. НБ „Стефан Првовенчани“ припремила је награде за све учеснике квиза, али и за школске библиотеке школа које су заузеле прва три места.

Захваљујемо се наставницама српског језика: Бојани Кошанин, Зорици Кнежевић, Ани Милуновић, Наталији Балтић и Данијели Сурли, што су се одазвале нашем позиву и радујемо се будућој сарадњи.

Програм су приредиле Ивана Хренко и Марија Симовић.

Аутор текста: Ивана Хренко

Аутор фотографија: Иван Спасојевић