Вести

Награда Града Ниша за најбољу дечју књигу, објављену прошле године, припала је нашем уреднику, песнику Дејану Алексићу за поему Драма у подруму госпође Јоје (“Имам идеју) и Соњи Ћирић за роман Нећу да мислим на Праг (“Лагуна“). У конкуренцији за Награду, која је установљена пре четири године,  налазило се 41. остварење из области књижевности за најмлађе читаоце. Жири наглашава да у Алексићевој шаљивој поеми долази до изражаја ауторова “занатска, песничка виртуозност и бескрајни низ духовитих досетки које произилазе једна из друге.“

-Ослањајући се и на свог проверено доброг (за утисак о књизи врло значајног) ликовног сарадника Косту Миловановића, Алексић се овога пута определио за љубавну причу трећег доба, бирајући ликове чији спој сам по себи ствара комичну ситуацију. Истовремено, песник отвара још један ‘колосек’ приче који читаво дело треба да обоји његовим препознатљивом нонсенс шарадама и вештим ‘жонглирањем’ речима и метафорама у чему, као и увек, успева у потпуности. И овом књигом Дејан Алексић се потврђује као један од малобројних правих и значајних следбеника Душка Радовића, што, с обзиром на мотиве успоствљања и историјат Награде, уопште није било небитно – истиче се у саопштењу жирија.

Песник Дејан Алексић до сада је објавио тридесетак књига за децу и одрасле и готово да нема књижевне награде у нас којом његова дела нису награђена. Награда Града Ниша се састоји од повеље и новчаног износа и биће уручена средином овог месаца.

Аутор текста Милош Милишић

Aутор фотографије Иван Спасојевић