Вести

Угледна песничка награда Ђура Јакшић, коју додељује истоимена библиотека из Српске Црње, припала је Небојши Лапчевићу за збирку песама Берачи полена, у издању Народне библиотеке Стефан Првовенчани из Краљева, у едицији Повеља.

-Полен је оквирни знак, метафорички, симболички и емпиријски Лапчевићеве књиге. Доктринарност, сведена на концепт, може врло често да исуши песничку намеру, уместо да јој да кохеренцију и јединство сједињено са особеним моћима песничке нарације. Берач полене је знак јединствене моћи живота и његовре спасоносне репродукције. Ова књига трага за формама полена у траговима великих књижевних споменика, Хомера и Вергилија, преко хришћанства, еротских асоцијација и значења, до уношења у хоризонт актуелног времена и емпиријске субјективности субјекта песме…Лапчевић је успео да напише снажну књигу посвећену животу и његовим непролазним вредностима…-каже се, између осталог, у саопштењу жирија који је радио у саставу Јован Зивлак (председник), Мирослав Цера Михаиловић и Бранислав Живановић.

Награда Ђура Јакшић додељује се тридесет пети пут, а ове године биће уручена 11. септембра у Српској Црњи, у оквиру манифестације Липарске вечери.

Аутор текста Милош Милишић