Вести

На трећем спрату наше библиотеке представљена је књига хаику песама Милана Ђокића Дах цветне баште, која је изашла у издању Поетикума из Краљева. О књизи су говорили уредник Иван Новчић и приређивач Александар Марић.

На почетку вечери присутне је са издавачким подухватом Поетикума упознао Иван Новчић, који је представио све покренуте библиотеке, међу који са се истиче ибиблиотека Ине светлости, која је названа по једној од књига Милана Ђокића.  Он је нагласио да су за само неколико месеци, и то у току посебне ситуације у вези пандемије, успели да објаве чак 13 књига поезије, и да је више књига у припреми. Новчић се осврнуо и на лик Милана Ђокића и истакао да му је као младом песнику веома помогао кроз разговоре о стваралаштву, који су, по његовим речима, имали и форму благослова, јер су како Новчић каже, после тих разговора многе дилеме биле разрешене.

Александар Марић је рекао да је рад на приређивању ове књиге започело приликом рашчишћавања шута у Ђокићевом изгорелом атељеу, у коме су рукописи пронађени. Марић је рекао да је месец дана пре Ђокићевог упокојења разговарао са њим и договорили да се ова књига приреди и објави и да је схватио објављивање ове књиге као једну врсту завета.  Он је још рекао, да књига не би била објављена да није помоћи искрених поштовалаца Ђокићевог дела и њега самог, који су постали, како и пише унутар књиге, задужбинари овог издања.

Поред библиотеке Ине светлости која започиње Ђокићевом књигом, присутнима су презентоване библиотеке Тражења, која је резервисана за младе ауторе, Ехо лирике у којој се објављују поновљена издања песничких књига и Избор, у којој се објављују књиге изабраних и сабраних песама.

Aутор текста Александар Марић