Вести

Захваљујући подршци Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Краљева, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево организује, трећи пут заредом, стручни скуп библиотекара. Од ове године назван „Жички сабор библиотекара“ обухватиће стручни скуп и пратеће програме и биће одржан 5, 6. и 7. октобра 2020. године у Краљеву, уз ограничено присуство гостију и публике, у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Тема овогодишњег скупа јесте „Сарадња јавних библиотека са библиотекама традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији” (осветљавање историје библио­тека традиционалних цркава и верских заједница, рад на попису и обради старе и ретке књиге, размена искустава и сарадња на сређивању библиотечке грађе, издања јавних библиотека и традиционалних цркава, богаћење колекција јавних библиотека изворима из области религије…) са идејом да се прикажу досадашњи резултати рада, размене знања и искуства и иницирају нови пројекти.

Поред представљања стручних и научних радова, који ће до краја године бити објављени у зборнику, „Жички сабор библиотекара“ обухватиће два пратећа програма – музичко-поетско вече „Духовна поезија, глас и клавир“ и предавање проф. др Милисава Савића „Путописи Жиче, Студенице и Ибарске долине“.

На следећем линку доступан је програм „Жичког сабора библиотекара“ у целости.

Ауторка текста: Катарина Јаблановић

Дизајн плаката: Драган Пешић