Вести

Стручни скуп „Сарадња јавних библиотека са библиотекама традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији” другог радног дана протекао је у знаку излагања колега библиотекара из јавних библиотека Србије (Библиотека града Београда, Градска библиотека у Новом Саду, Народна библиотека „Радослав Никчевић“ Јагодина, Народна библиотека „Вук Караџић“ Крагујевац, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево), Народног музеја Краљево, представника Епархије жичке и Епархије  шумадијске, те управника Библиотеке Српске Патријаршије.

Током два радна дана кроз пет радних сесија представљени су бројни примери добре праксе и успешне сарадње библиотека и других установа културе са манастирским и црквеним библиотекама, као и шире, са представницима Српске православне цркве, Београдске надбискупије, те јеврејске заједнице у Србији. У живој и плодној дискусији која се развила указано је на препреке и проблеме који постоје у остваривању сарадње, те су предложени званични договори између државног и црквеног сектора, све у циљу успешнијег рада. Такође, скуп је омогућио међусобно упознавање колега, стварени су бројни контакти који ће резултирати новим пројектима. Научни и стручни радови саопштени на скупу са закључцима дискусија биће публиковани у тематском зборнику до краја године.

За учеснике и госте организатори су уприличили посету манастиру Жича, којом је овогодишњи „Жички сабор библиотекара“ завршен.

Ауторка текста: Катарина Јаблановић

Фотографије: Иван Спасојевић