Вести
Синоћ је у Великој сали СКЦ-а у Београду одржано представљање књиге проф. Радивоја Микића Текст иза текста, која се пре неколико месеци појавила у издању наше библиотеке. Реч је о трећој књизи огледа и студија проф. Микића која је објављена са знаком краљевачке Повеље (књига Песма и значење изашла је 2013, а Из неизречја у реч 2016. године). Посвећена неким од најзначајнијих савремених српских песника ова књига потврђује да је професор Радивоје Микић међу најбољим познаваоцима наше писане речи (песничке и прозне) и да је његов посебан допринос у проучавању српске књижевности управо у контекстуализовању дела датих аутора, тј. у одређивању онога што би се могло означити као њихово место у историји националне књижевности.
На програму су уз аутора говорили проф. др Александар Јовановић, проф. др Александар Милановић и уредница књиге Ана Гвозденовић а у публици су се нашли и неки од њених главних актера (Милосав Тешић и Драган Лакићевић). Аутор се посебно осврнуо на текст посвећен Васку Попи, који позајмљује наслов и читавој књизи, и подсетио на своја лингвистичка интересовања и дуги период акумулирања теоријских знања, која пажљивом читаоцу не могу промаћи иако нису у првом плану ових студија.
Проф. Александар Јовановић је нагласио да је најтеже писати тако да текст буде питак али не и површан а да је управо то одлика Микићевих истраживања. Он се такође осврнуо на студију о Васку Попи, за коју се нада да ће прерасти у монографију, и подвукао за наше прилике несвакидашњи приступ професора Микића који у читању дела овог модерног класика полази од његових претходних тумача (Зорана Мишића, Миодрага Павловића и Новице Петковића).
Проф. Александар Милановић је говорио о важном доприносу Микићевих студија у области лингво-стилистике а Ана Гвозденовић се осврнула на наслов књиге и поступак читања који подразумева трагање за текстом иза текста.
Домаћин овог програма била је писац и уредница књижевних трибина у СКЦ-у Весна Капор.
Aутор текста Ана Гвозденовић