Вести

Током месеца октобра посетиоци НБ „Стефан Првовенчани“ имају прилику да погледају три, тематски различите, изложбене поставке.

Прва изложба, ауторке Иване Хренко, доноси преглед издавачке делатности Библиотеке у 2020. години. Осим најновијег броја часописа Повеља изложене су и књиге поезије и књижевне критике у оквиру едиција Поезија, данас, После Вавилона и Посед поетике. Поводом традиционалне годишње манифестације Преображење, Библиотека је током лета објавила зборник радова посвећен песнику Владимиру Јагличићу, добитнику Жичке хрисовуље за 2019. годину и каталог тематске изложбе о Милану Ненадићу, овогодишњем преображењском лауреату.

Другом изложбом представљамо добитницу Нобелове награде за књижевност за 2020. годину– Луизу Глик. С обзиром да је њена поезија до сада тек спорадично превођена на српски језик, ово је прилика да посетиоци Библиотеке сазнају нешто више о животу и књижевном делу награђене америчке песникиње. Ауторка изложбе је Ана Воштинић.

Милена Вранеш приредила је изложбу Научници који су мењали свет, којом уводимо најмлађе читаоце у чудесни свет науке. На изложби је представљен део публикација из фонда Дечјег одељења, које једноставним језиком и маштовитим илустрацијама подстичу дечје интересовање за генијалне личности светских научника попут Алберта Ајнштајна и Марије Кири.

Изложбене поставке налазе се на I, II и III спрату Библиотеке.

Ауторка текста и фотографија: Ана Воштинић