Вести

Од 16. новембра посетиоци НБ „Стефан Првовенчани“ могу погледати две нове изложбе приређене на другом и трећем спрату наше установе.

На другом спрату, трудом наше колегинице, Весне Андријашевић, представљен је нови филмски месечник под називом „Кинотека“. Захваљујући издавачу часописа, Југословенској кинотеци, наша библиотека поседује све бројеве ове значајне публикације.

Часопис најављује и прати програме Кинотеке, бави се темама како из историје филма, тако и из савременог периода. Разноврсности садржаја доприносе теоријски текстови и различите дискусије теоретичара и критичара из „седме уметности“. Неке од занимљивих рубрика су:  „Критика из прошлости“, „Са полица Библиотеке“, „Музика на филму“, „Фељтон“, „Интервју“. Уређивачки колегијум чине Југослав Пантелић (директор Југословенске кинотеке), Марјан Вујовић и Александар Саша Ердељановић. За дизајн часописа задужен је Вук Попадић.

Изложбом приређеном на трећем спрату Библиотеке обележили смо „Светски дан детета“, међународни догађај који се прославља сваке године, 20. новембра. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација, 1954. године, са циљем да се у свим државама обележава истог дана.

Део изложбе чине и књиге из фонда библиотеке намењене најмлађима, које ће их на занимљив и духовит начин подстаћи да размишљају о својим правима. Ауторка изложбе је Маријана Јакшић.

Аутор текста: Маријана Јакшић

Аутор фотографија: Јелена Крунић Славковић