Вести

Народна библиотека „Стефан Првовенчани” увршћена је међу десет јавних библиотека у Србији које су као донацију Форума словенских култура добиле комплет књига до сада објављених на српском језику из едиције „100 словенских романа”, у издању „Архипелага”.

Едиција „100 словенских романа” је антологијска и репрезентативна библиотека најбољих романа написаних на неком словенском језику после пада Берлинског зида. То је највећи међународни културни, књижевни и промотивни пројекат словенске литературе, па тако и највећи пројекат у који је тренутно укључена српска књижевност. Замишљена је као начин да се после година сукоба, неспоразума и неразумевања обнове и продубе културне везе међу словенским земљама.

„Форум словенских култура и „Архипелаг” верују да је управо у овом тренутку велике пандемијске кризе, док преиспитујемо и себе, и културне потребе, и досадашњи начин живота, неопходно подржати јавне библиотеке као културну тачку безбедног и потребног контакта”, истакао је оснивач и главни уредник Издавачке куће „Архипелаг”, господин Гојко Божовић.

Захваљујемо Форуму словенских култура и Издавачкој кући „Архипелаг” што су нашу библиотеку препознали као установу која својим радом и односом према читаоцима заслужује овакву врсту подршке.

Аутор текста Ивана Хренко