Вести
Прошлог четвртка одржано је представљање овогодишње продукције Издавачке делатности Народне библиотеке „Стефан Првовенчани”. У програму који је реализован уз директан пренос на Фејсбук страници наше установе, Дејан Алексић, главни и одговорни уредник, и Ана Гвозденовић, уредница за есеј и критику, провели су публику кроз наслове који су ове године објављени у библиотекама Поезија, данас, Посед поетике, После Вавилона, Преображење, Засебна издања. Реч је о укупно 19 књига, а када се томе додају и два броја часописа Повеља  са додацима Препоручено и Види чуда, јасно је да је реч о издавачки изузетно успешној години. Тој чињеници су допринели и резултати овогодишњег откупа који спроводи Министарство културе за попуну фондова јавних библиотека, као и награде, које су наша издања али и дела наших уредника пратиле и у 2020.
Током програма емитовани су читања и прилози Повељиних аутора и сарадника: Власте Н. Ценића, Ђоке Здравеског, Фионе Сампсон, Драгана Хамовића, Саше Јеленковића, Адријане Марчетић, Соње Миловановић и Ненада Јовановића. Поезију Ђоке Здравеског и Фионе Сампсон у преводу на српски језик читала је наша колегиница Јелена Андрић.
Била је ово прилика да се најави и велики издавачки подухват – Антологија новијег српског песништва 1991–2020, коју је приредио Саша Радојчић, а која ће се у издању наше библиотеке појавити почетком наредне године.
Aутор текста Ана Гвозденовић
Аутор фотографија Иван Спасојевић