Вести
На Светога Саву, 27. јануара, када је, како је то приметио преподобни Јустин Ћелијски, српско име најсветије на небу од свих 365 дана у години, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” традиционално организује Светосавску академију. Од када је 1991, први пут у послератном периоду у организацији наше установе, беседу о Светом Сави говорио владика Атанасије Јевтић, низале су се истакнуте личности српске културе које су својим словом учествовале у највећем нашем сабрању и давале свој допринос у очувању светлости коју нам је Свети Сава даривао.
Ове године, услед добро познатих разлога, светосавски програм смо организовали у измењеном формату, емитујући његов садржај на званичном YouTube каналу Библиотеке.
Светосавску беседу У Житију Светог Саве говорио је проф. др Бошко Сувајџић, професор Филолошког факултета у Београду и председник Скупштине Вукове задужбине. Професор Сувајџић у свом делу на најлепши начин спаја управо просветну (академску) и стваралачку нит, водећи рачуна и о задужбинарству, које је од времена Светога Саве, незаобилазно у деловању знаменитих Срба.
Светосавску химну отпевала је ученица Неда Столић, солисткиња Хора Арија, којим руководи Драгана Милићевић, професор музичке културе.
Аутор текста Ана Гвозденовић
Аутор фотографије Иван Спасојевић
Дизајн плаката Јелена Крунић Славковић