Вести

Светски дан дечје књиге, уједно и дан рођења Ханса Кристијана Андерсена, обележава се 2. априла. И ове године пандемија изазвана корона вирусом ставила је пред библиотекаре озбиљан изазов, али их је и навела да осмишљавају другачије креативне начине како да остану у контакту са читаоцима.
На сторију инстаграм странице Дечјег одељења наше пратиоце чекао је квиз који се састојао од 10 питања о животу и делу Ханса Кристијана Андерсена. И овога пута одзив је био велики, што нам је показатељ да корисници воле ову форму, а победник, најбржи такмичар са највише тачних одговора, је Филип Керечки.
У холу Библиотеке на трећем спрату посетиоци могу погледати изложбу „На крилима Златокриле“, библиотекарке Јелене Андрић. Кроз илустрације и одломке из књига, представљена је едиција „Златокрила“ Завода за уџбенике и наставна средства, која броји 16 наслова претежно домаћих аутора. Уредник едиције је Драган Хамовић.
Оно што је овај Светски дан дечје књиге извојио од претходних јесте представљање изложбе „Прва књига мог детињства – од малих читалаца велики писци“. Полазна идеја била је да се деци приближе домаћи писци, у тренутку када окупљања нису могућа, да им се прикаже да су и писци уз чије књиге одрастају такође једном били деца која су волела да читају. Овој акцији одазвало се 29 писаца, од тога 7 Краљевчана, који су кроз аутентичне записе сећања на своје прве читалачке подвиге, написали која је била прва књига коју су прочитали у детињсту и какав је утицај на њихов читалачки развојни пут имала. Идејни творац и реализатор изложбе је библиотекарка Јелена Андрић, док је за изглед заслужна Јелена Крунић-Славковић, графички дизајнер. Ова мала, аутентична антологија биће преточена и у папирнату форму. Изложба ће током априла месеца бити постављена на Дечјем одељењу, а за све оне који нису у могућности да дођу до Библиотеке, могу виртуелно посетити наше странице на друштвеним мрежама и тамо поред ове изложбе, пронаћи и друге занимљиве садржаје.
Instagram → @decje.odeljenje.nb.kv
Facebook → Decje odeljenje NB Stefan Prvovencani

Аутор текста Јелена Андрић