Вести

У Атријуму Народне библиотеке Србије, 26. априла, у онлајн формату, уприличено је представљање зборника стручних и научних радова, објављеног након Жичког сабора библиотекара 2020. године. Модератор програма, др Милена Ђорђијевић, начелница Одељења за протокол и културне програме истакла је значај теме која је скупом отворена – „Сарадња библиотека са библиотекама традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији“.

Уредница скупа и зборника, Катарина Јаблановић, укратко је указала до каквих увида су дошли учесници скупа и аутори прилога у зборнику. Који су модуси унапређења сарадње јавних библиотека са црквеним и манастирским библиотека, који су послови приотитетни, а шта су дугорочни циљеви, говорила је проф. др Добрила Бегенишић, начелница Матичног одељења Народне библиотеке Србије. Решењем Синода СПЦ 2016. године Библиотеци Српске Патријаршије поверено је вршење матичних послова за црквене библитотеке на територији Србије. Др Зоран Недељковић, управник Патријаршијске библиотеке, говорио је о конкретним примерима сарадње колега из своје установе и других библиотека који су успешно остварени у Епархијама сремској, бачкој, крушевачкој, браничевској, шумадијској, те у манастиру Студеници.

Учесници разговора сложили су се у ставу да је брига о књизи као покретном културном добру заједничка мисија световних и црквених библиотека, те да постојећу сарадњу која је законски дефинисана треба прецизирати и интензивирати.

Снимак разговора доспупан је на следећем линку: https://www.facebook.com/nbsrb/videos/2899006263713428.

Аутор текста Катарина Јаблановић

Аутор фотографија Иван Спасојевић