Вести

У оквиру обележавања Светског дана књиге и ауторских права, приређена је изложба о Лази Костићу, поводом 180 година од његовог рођења. На изложби су представљени занимљиви детаљи из живота и стваралаштва једног од наших најученијих људи 19. века и најобразованијих међу песницима романтичарског круга.

После завршене гимназије у Новом Саду, студирао је право у Пешти, где је и докторирао 1866. године. Био је први председник Српског новинарског друштва 1882. године.

Писао је песме, драме, огледе из естетике и филозофије. Бавио се критиком, а као познавалац класичних и модерних језика и превођењем.

Изложба прати његов живот, у којем је стално одступао од свакодневног и уобичајеног – од прве објављене књиге песама и превода, познанства са породицом Дунђерски, љубави према Ленки, боравка у манастиру Крушедолу до његовог најважнијег и највише тумаченог дела – песме „Santa Maria della salute“. Из богатог фонда Библиотеке изложено је неколико критичких књига о Костићу, као и стручни текстови из периодике.

Аутор изложбе је библиотекар Весна Андријашевић.

Aутор фотографија Иван Спасојевић