Вести

На обронцима Фрушке горе, у манастиру Великој Ремети, 19. и 20. маја одржан је једанаести пут стручни скуп под називом „Манастири и библиотеке – чувари културне баштине“. Домаћини скупа – Стефан (Вучковић), игуман манастира, Вера Новковић, директорка Српске читаонице у Иригу и Весна Петровић, ауторка пројекта „Каталог библиотека фрушкогорских манастира“ угостили су више од 30 библиотекара из Пакраца, Београда, Новог Сада, Пожаревца, Крушевца, Панчева, Јагодине, Крагујевца, Књажевца и Малог Црнића.
Међу поборницима идеје чувања нашег културног блага, свој допринос дали су представници краљевачке Библиотеке – директор мр Миша Милосављевић и библиотекарке Данка Спасојевић, Ивана Хренко и Катарина Јаблановић. Катарина Јаблановић, у својству уредника, представила је стручни скуп и зборник „Сарадња библиотека са библиотекама традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији“. Нарочито је истакла закључке до којих су учесници скупа и аутори прилога дошли – на чему треба инсистирати у раду световних библиотека и црквених библиотека како би се њихова већ постојећа и у законском оквирима дефинисана сарадња прецизирала и интензивирала.
Данка Спасојевић и Ивана Хренко, на примеру реализације пројекта „Краљеви дани у Народној библиотеци Стефан Првовенчани Краљево”, осмишљеног поводом обележавања јубилеја осам векова од успостављања српске државности у средњем веку, указале су на значај удруженог деловања библиотеке и цркве као институција памћења чија је окосница деловања чување, актуелизовање и промоција националне културне баштине.
Заједничким ручком, трпезом љубави завршен је једанаести скуп „Манастири и библиотеке – чувари културне баштине“.
Аутор текста: Катарина Јаблановић
Фотографије: Српска читаоница Ириг