Вести

У години када обележавамо пола века континуираног излажења часописа „Повеља” завршена је дигитализација свих чланака часописа објављених од покретања 1971. године до данас. Пројекат „Дигитализација часописа Повеља 1971–2020” реализован је у оквиру пројеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва. Подржан je и суфинансиран од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Руководилац пројекта био је Иван Спасојевић. Пројектом је било предвиђено скенирање свих чланака и њихова аналитичка обрада у кооперативном онлајн библиографском систему и сервису – COBISS, коју су урадиле колегинице Ивана Хренко и Весна Андријашевић, библиотекарке Одељења периодике. У реализацију пројекта, у једном периоду, биле су укључене особе са инвалидитетом ангажоване путем јавних радова, које организује Национална служба за запошљавање, а на пословима скенирања грађе, коју је након тога требало припремити за постављање на сајт.
Укупно је обрађено 147 свезака, 161 број, 3634 чланка, заступљено је преко 1700 аутора, што чини око 22.000 страница доступних за претрагу на сајту краљевачке библиотеке у секцији е-Повеља.
Значају реализовања оваквог пројекта доприноси и чињеница да су у „Повељи” објављивали неки од најзначајнијих аутора из књижевности, уметности и културе, попут Васка Попе, Бранка Ћопића, Ивана В. Лалића, Миодрага Павловића и многи други.

Аутор текста Иван Спасојевић