Вести

У Народној библиотеци Стефан Првовенчани у Краљеву, одржана је промоција изабраних песама Милице Миленковић „Треће крило“. О књизи, која је изашла у издању Поетикума у библиотеци Избор, поред ауторке, говорили су уредници Иван Новчић и Александар Марић.

Новчић се на почетку осврнуо на целокупно издаваштво Поетикума: „За кратко време смо, за једну годину, дошли до 34 објављена наслова, углавном поезије, са изузетком једног романа и једне књиге есеја. Нека Поетикумова издања завредела су пажњу стручних жирија, књижевне периодике, али и тиражног дневног листа Политике и недељника Печат.“ Новчић је, говорећи о књизи Милице Миленковић, истакао да се она бави еманципацијом жене, на један неагресиван, лирски начин.

У даљем току вечери, у разговору са Александром Марићем, ауторка је говорила о симболима, темама и топонимима своје поезије: о обредном хлебу и Тимоку, положају жена у српском песништву и Гордани Тодоровић чија је сабрана дела приредила, о Војсилу Граматику, писцу и преписивачу Сврљишког јеванђења који је био инспирација за једну њену поему и низ песама, о младој Гојковици и потреби другачијег читања старих песама те на крају и о Пресветој Богородици Тројеручици, којој се песникиња обраћа попут Јована Дамаскина и Ивана В. Лалића.

Аутор текста Александар Марић

Aутор фотографија Андреј Анђић