Вести

У уторак, 15. јуна, у просторијама Библиотеке одржано је књижевно вече уживо, након паузе од читавих осам месеци, током које су програми приређивани искључиво у онлајн формату. Влада Арсић, писац, новинар и истраживач, представио је свој последњи роман „14:14“, који је пре неколико месеци објавила Издавачка кућа „Доротеј“.

Тема романа јесте страдање народа у смедеревској тврђави 6. јуна 1941. године, догађај који је најчешће у уџбеницима историје прећуткиван. Ко је одговоран за експлозију у складишту муниције где је живот изгубило око 2500 цивила, међу којима Недићеви син, трудна снаха и унук – Немци, Енглези или совјетски оперативац, Мустафа Голубић и зашто је број жртава временом смањиван, а немили догађај потпуно заборављен – питања су која је Арсић покренуо овим делом.

Такође, на занимљив и духовит писац је подробно представио своја два ранија романа – „Изгубљене у магли“ (2012) и „Осиње гнездо“ (2020), који су темом и питањима која покрећу заинтересовали пристутне љубитеље писане речи.

Са Владином биографијом и стваралаштвом присутне је упознала Зорица Јанковић, власница Књижаре „Прозор“. Осврнула се подједнако на његов рад на пољу новинарства и едукације младих на тему педофилије, наркоманије, секти, трговине људима, као и на његов књижевни опус коју обухвата десетак романа и збирки прича. Посебан акценат ставила је на ранија Владина гостовања пред краљевачком публиком.

Књижевно вече у организацији Библиотеке и Књижаре „Прозор“ окупило је бројну публику, љубитеље Владиног пера, што је доказ у прилог чињеници да се живот након вишемесечних неприлика полако враћа у нормалније токове.

Аутор текста: Катарина Јаблановић

Аутори фотографија: Александра Арсић, Андреј Анђић