Вести

После неколико одлагања због епидемиолошке ситуације, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву промовисана је занимљива књига историчара Војкана Трифуновића – „Краљевевачка панк хроника“.

– Књига представља својеврсно сведочанство о развоју једне од најзанимљивијих локалних панк сцена у Србији, али и на простору бивше Југославије – рекао је овом приликом Миша Милосављевић, директор краљевачке библиотеке. – Осим о бендовима, уз аутентичне фотографије и изјаве актера, на 250 страница и кроз 15 поглавља има доста речи и о одрастању у Краљеву током неколико деценија, на прелазу 20. и 21. века, о једној младости, као и о друштвено-политичком активизму.

Посебан акценат и највећи део у књизи посвећен је феномену панк бендова из деведесетих година, састављених од тадашњих средњошколаца, који су се у време ратова на простору бивше Југославије, беспарице, санкција и најезде турбо-фолка, храбро усудили да изразе свој став против рата, расизма, насиља над женама, мултинационалних компанија…

– Највећи траг на краљевачкој панк сцени у том периоду оставили су „Хоћу? Нећу!“ и „Тотални промашај“, као и „Седатив“ „Смудос“, „Мортус“ и „Панишд“ – наглашава аутор Војкан Трифиновић. – Они су први покренули тему цивилног служења војног рока, мањинских и права жена… Учинили су то јасно и гласно, утичући и на својеврсну децентрализацију алтернативних музичких токова до тада резервисаних за велике градове.

– Први панк бенд у Краљеву био је „КВ експрес“ основан 1978. под утицајем „Секс Пистолса“. Потом су основане „Отпадне воде“ којима су због провокативног концерта одлуком тадашњег СУП убрзо забрањени јавни наступи. Касније се појављују „Ватрена вода“ и „Факерси“, а права експанзија уследила је крајем осамдесетих и почетком деведесетих – каже аутор књиге.

Текст преузет са www.infokvpress.rs

Аутор фотографија Иван Спасојевић