Вести

У духу нашег трајног опредељења да успостављамо и развијамо сарадњу са установама културе и и другим субјектима који делују на том пољу, са особитим задовољством смо примили позив Представништва Републике Српске у Србији за сарадништво и продубљивање културних веза са Републиком Српском. Први сусрет делегације Представништва и руководства Библиотеке уприличен је у Краљеву, а започет је званичним пријемом у Градској управи и састанком чланова делегације Млађена Цицовића, шефа Представништва, затим Ање Вукелић, самосталног стручног сарадника за развој и унапређење информативне сарадње и сарадње са међународним и невладиним организацијама, и књижевника Душка М. Петровића, са градоначелником Града Краљева, др Предрагом Терзићем, помоћником градоначелника за културне манифестације, Милошем Милишићем, потом Милуном Јовановићем, сарадником градоначелника задуженим за питања из области људских права, те Мишом Милосављевићем, директором Библиотеке, и Данком Спасојевић, руководиоцем Службе за развој и матичне послове. У срдачном и садржајном разговору градоначелник Краљева и шеф Представништва осврнули су се на досадашњу сарадњу Србије и Републике Српске и размотрили могућности за будуће заједничке пројекте, док је директор Библиотеке подсетио на бројне примере професионалног повезивања са библиотекарима Републике Српске и заступљености аутора са тог подручја у едицијама издавачке делатности Библиотеке, као и међу добитницима угледне песничке награде „Жичке хрисовуљеˮ која се додељује у оквиру Жичког духовног сабора.

Посета Краљеву настављена је обиласком Библиотеке у којој је приређена примопредаја три стотине књига као дар Представништва Библиотеци, у оквиру годишње акције обиласка библиотека широм Србије. Том приликом, Млађен Цицовић је најавио да ће настојати да краљевачкој библиотеци ускоро буде упућена још једна донација сачињена од књига на Брајевом писму, намењених слепим и слабовидим особама.

Захвални за учињени дар, ишчекујемо будуће сусрете и размену професионалних искустава са културним посленицима Републике Српске.

Аутор текста Данка Спасојевић

Фотографије преузете са званичне интернет презентације Града Краљева