Вести

Креативна радионица за децу предшколског узраста, која је кренула са радом половном октобра месеца протекле године, сада има и коначни производ, књигу чији су аутори наши вредни полазници.

Инспирацију за радионицу пронашли смо у едицији „Човечуљци” издавачке куће Лагуна. Сваког уторка читали смо по једног човечуљка ког би полазници тимски одабрали, дискутовали о прочитаном, илустровали и стварали ликове који су касније постали део једне сасвим нове приче. Ово није била само обична креативна радионица, ово је била вишеслојна радионица која нам је пружила могућност да изразимо своју креативност и пустимо машти на вољу, да кроз разне причице упознамо различите карактерне особине и повежемо их са људима из нашег окружења, да склопимо нова другаства, баш као другари из нашег Другарева, да се прилагодимо постојећој епидемиолошкој ситуацији и од понуђеног направимо најбоље, што је на крају испало, нећемо бити скромни, савршено.

С обзиром на то да нас је ситуација са виросом отерала у своје домове, због ограничења броја окупљених у затвореном простору, човечуљци су сваког уторка посећивали домове нашиx радионичара. Путем вајбер групе наше дружење смо пребацили у дигитални формар, а овде су родитељи имали велику улогу и овом приликом им захваљујемо на дивној сарадњи. Родитељи су деци пуштали снимке причица које смо им слали и задатке на које су они радо одговарали. Овде су поред забаве спознали и едукативни карактер радионице јер су се упознали са читавим процесом настанка једне књиге. Били су и аутори и илустатори и штампари и издавачи и успут се бескрајно забавили.

Аутори текста и илустратори књиге су полазници радионице: Соња Андрић, Срна Антонијевић, Бранислав Бојовић, Никша Вранеш, Јелена Марковић, Наталија Милосављевић, Данило Сеничић, Ђурађ Славковић и Мина Хренко. Идејни творац и водитељ радионице, а касније и уредник књиге,  је Јелена Андрић, дечји библиотекар. Техничку подршку пружила нам је Јелена Крунић Славковић, графички дизајнер, а за коначни производ, дивну књигу коју можете прелистати на Дечјем одељењу, заслужан је Адам Стефановић, књиговезац.

Једва чекамо да се поново окупимо са нашим радионичарима и прочитамо нашу причу.

Аутор текста: Јелена Андрић

Аутор презентације: Јелена Крунић Славковић