Вести
Тридесети Жички духовни сабор „Преображење 2021“ свечано је отворен у Галерији Народног музеја Краљево, у понедељак, 16. августа 2021, са почетком у 20 сати. Немања Трифуновић, кустос Народног музеја Краљево, као конферансије протокола свечаности, поздравио је званице, госте и публику и дао реч Милошу Милишићу, помоћнику градоначелника Краљева за културне манифестације. Милишић се осврнуо на тридесет година трајања Жичког духовног сабора, на његове почетке и успехе.
Изложбу „Преображења – 30 година Жичког духовног сабора“ аутора мр Ане Гвозденовић, уредника за есеј и критику издавачке делатности Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево и Мирјане Савић, музејског саветника Народног музеја Краљево, организовану у част јубилеја, отворио је др Драган Хамовић, председник Жирија за доделу „Жичке хрисовуље“. Хамовић је говорио о Жичком духовном сабору као делу културног процеса у коме се посткомунистичко друштво враћало полазиштима своје аутентичне културе, као извору савременог стваралаштва, а тридесет година његовог трајања сведочи о дубини овог процеса.
Изложбу „Наша суграђанка краљица Драга, између славе и анатеме“ Музеја рудничко-таковског краја, аутора виших кустоса Ане Ранковић и Александра Марушића, отворио је др Љубодраг П. Ристић. Он се осврнуо на живот краљице Драге Обреновић, њену трагичну судбину, обележену не само свирепим убиством већ и врстом историјског заборава. Изложба је покушала да прикупи све трагове о њеној личности и животу и донекле исправи многе неправде учињене најпознатијој Рудничанки.
У музичком делу програма наступила је Неда Столић, солиста хора „Арија“.
текст преузет са фејсбук странице Народног музеја у Краљеву
фото: Иван Спасојевић