Вести

У краљевачкој библиотеци представљена је двотомна монографија „Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941 – 1943ˮдр Милутина Живковића, научног сарадника на Институту за савремену историју. Поред аутора, о књизи су говорили и рецензенти др Коста Николић и др Бојан Димитријевић, научни саветници на поменутом Институту. У свом осврту на ову публикацију, др Димитријевић је истакао изузетан значај ангажовања аутора на расветљавању ове теме, јер је простор Старе Рашке у периоду Другог светског рата изостајао у досадашњим истраживањима, а сада се дошло до јасне слике историјског контекста у Санџаку, као вероватно најделикатнијем делу тадашње окупиране територије, и то захављујући Живковићевом дугогодишњем удубљеном истраживачком раду и проучавању документарне грађе у архивима Србије, Хрватске, Италије… Према оцени др Косте Николића,  Живковић је овим својим радом заправо рехабилитовао суштину историјске науке, јер је истраживању приступио у складу са постулатима науке, не износећи субјективна тумачења и ставове, не бирајући страну и не бранећи било коју идеологију. У наставку свог излагања, др Николић је изнео сажетак садржинских слојева књиге која почиње појашњењем термина „Стара Рашкаˮ и маркирањем простора који је обухватала.

Разговор о књизи „Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941 – 1943ˮ заокружио је аутор, својом презентацијом структуре и тематских усмерења овог комплексног штива којим је вишестрано представио околности трогодишње италијанске окупације Старе Рашке, извршене крајем августа 1941. године. У детаљном приказу садржаја, Живковић је, пред осталог истакао најпознатије италијанске колонијалне дивизије које су спроводиле политику окупатора, као и њихове генерале, истакавши нарочито Ђованија Еспозита и Лоренца Вивалдија као кључне личности у служби окупационих снага. Бројна окупљена публика имала је прилику да чује веома занимљива сазнања о колаборационистичким снагама окупатора, методологији Италијана као колонијалних господара, као и о различитим облицима сурове репресије над окупираним становништвом.

Након овако опсежног приказа књиге о Старој Рашкој у Другом светском рату, наметнуо се закључак о венредној важности истраживачког ангажовања др Живковића на осветљавању ове теме, јер је изузетно допринело сагледавању деликатног раздобља у историјским трајању Старог Раса као простора на којем је почела да се рађа српска држава у доба Стефана Немање.

Аутор текста Данка Спасојевић

Аутор фотографија Иван Спасојевић