Вести

У духу идеје о важности неговања историјског сећања, Друштво историчара Рашког округа и Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево, поводом 80-годишњице трагичног страдања Краљевчана 1941. погубљених од стране војске немачког Вермахта, приредили су едукативни програм за ученике краљевачких основних и средњих школа. Реч је о такмичењу ученика у форми квиза насловљеног „Краљево бира знање”, који Друштво историчара Рашког округа годинама унатраг успешно реализује, превасходно ангажовањем својих чланова и професора историјe и ученика краљевачких школа. Сходно истакнутом поводу, ученици су, уз помоћ својих професора, а користећи публикацију „Идентитети жртава стрељаних у Краљеву октобра 1941” краљевачке историчарке Силвије Крејаковић као најпоузданијег извора о октобарском стрељању цивила, проучавали околности и личности које су имале истакнуте историјске улоге у овом догађају.

У категорији основношколског узраста такмичиле су се три екипе које су чинили ђаци ОШ „Вук Караџић” (Тара Ракоњац, Љубица Трбољевац и Наташа Воштић), ОШ „Живан Маричић” (Андрија Милошевић, Урош Митровић и Алекса Јовановић) и ОШ „IV краљевачки батаљон” (Душан Луковић, Ивона Коњокрад и Душан Вуловић). Премда су сви учесници показали завидно познавање завичајне историје, најубедљивији су били ученици ОШ „IV краљевачки батаљон”, спојивши тачност и брзину којом су пружали исправне одговоре, као категорије које вреднује апликација „Kahoot” уз помоћ које је квиз реализован у дигиталном формату.

У категорији средњошколаца такмичили су се ученици Гимназије (Невена Живковић, Марта Филиповић и Јована Луковић) и Машинске техничке школе (Немања Јовановић и Стеван Пецић). У овој конкуренцији, ученице Гимназије су однеле победу.

Нарочит допринос припреми и реализацији овог програма дали су др Драгољуб Даниловић, председник Друштва историчара Рашког округа, и Александар Димитријевић, библиотекар, почев од припреме питања до коначне реализације програма, а значајну улогу имали су и професори историје у поменутим школама, Александар Мировић, Марта Мамула, Анђелка Драгојловић и Олга Антонијевић, који су помогли својим ђацима не само да усвоје градиво већ и да на прави начин разумеју контекст који је пратио трагични догађај у Краљеву октобра 1941. године.

Успешности реализације овог програма у смислу финансијске подршке за обезбеђивање наградног фонда за победнике такмичења допринели су спонзори својим донацијама. Наши дародавци, међу којима су ЈКП „Водовод”, „Дунав осигурање” АД Краљево, „RVM” DOO, „Aвипром”, „Марић Центар”, „Пантелић” и хотел „Сунце”, препознали су значај неговања културе сећања и завичајног историјског памћења, као и усађивања тих вредности младим генерацијама Краљевчана.

Осим књига које је Библиотека обезбедила као поклон свим учесницима такмичења, сви чланови победничких екипа ће, захваљујући донацијама спонзора, добити таблет уређаје.

Аутор текста Данка Спасојевић

Аутори фотографија Јелена Крунић Славковић