Вести

Поема Драгана Хамовића Присутни грађани, у спомен краљевачких жртава рата 1941–1945, управо објављена као посебно издање Повеље, била је повод за трибину „Историја и поезија: култура потиснутих сећања“. Програм је одржан, 21. октобра, у Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату на трећем спрату Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“. У средишту ове песничке творевине било је октобарско стрељање Краљевчана 1941. године, али су обухваћене и друге маркантне тачке страдалничке историје поменутог периода, као што су савезничко бомбардовање и револуционарни терор крајем рата, те идеолошки раскол два српска антифашистичка покрета.

Трибина, коју је модерирала мр Ана Гвозденовић, отпочела је секвенцама из филма „Црвена земља“ Торија Јанковића (1975) и песниковим читањем истоимене песме из поеме Присутни грађани, која изражава рани доживљај теме посредован филмском фикцијом. Потом су о историјским чињеницама и наслеђеним митовима о ратном раздобљу, који су уграђени у основу Хамовићеве поеме, говорили историчари.

Драган Драшковић, музејски саветник и дугогодишњи директор Народног музеја у Краљеву, изложио је присутнима кључне моменте систематских истраживања о збивањима у Другом светском рату у краљевачкој средини. Указао је на селективан однос према историјској истини комунистичких власти те на њихову митологизацију ратних догађаја. Др Немања Девић, истраживач Института за савремену историју из Београда, један од најагилнијих млађих историчара, истакао је потребу за темељним преиспитивањем датума савремене културе сећања на догађаје из рата који је изазвао трагичан раскол у српском народу, као и на нужност превладавања наметаних подела.

Аутор поеме, Драган Хамовић, присутнима је предочио своје настојање да поему заснује на документима и научно потврђеним изворима, те да споји личну и ширу епохалну перпективу у сагледавању теме. Посетиоци су имали прилике да прате и видео записе извођења делова поеме глумца Небојше Дугалића, као и презентацију историјске грађе из фонда краљевачког Музеја о трагичном краљевачком октобру.

Збирку Присутни грађани, објављену у знак сећања на 80-годишњицу нацистичке одмазде над грађанима Краљева, с пажњом и зналачки је опремио Драган Пешић.