Вести

Поводом 200 година од рођења Фјодора Михајловича Достојевског, у краљевачкој Библиотеци уприличено је предавање  Достојевски против нихилизма, а  о односу једног од најумнијих руских писаца према овом полтичком феномену и филозофском поимању говорио је др Влдимир Коларић, прозни и драмски писац, теоретичар уметности и културе.

У настојању да се појасни личност, дело, комплексна духовна структура Достојевског, прилазило му се из различитих углова, а чини се да је тумачење овог великог писца и мислиоца кроз његов однос према нихилизму  добар пут да се дође до његове суштине.  Имајући то у виду, Коларић је предочио различите видове деловања Достојевског,  почевши од његовог  учешћа у руској револуцији, па до све до пишчевог  личног и литерарног односа  према малом човеку, људским слабостима и  мрачној страни човекове природе.

И мада сам није живео баш аскетски, а кроз своје писање је указивао на страхоте, беду и ужасе овог света, дух Достојевског није био негативно, већ позитивно оријентисан. Штавише, као сјајни дијалектичар и метафизичар, он је инсистирао на томе да вечност стоји насупрот овоземаљској патњи, а тако и смисао насупрот бесмислу,  а спасење насупрот очају.

Аутор текста Тијана Качаревић

Аутот фотографија Александар Димитријевић