Вести

Поводом Светског дана борбе против ХИВ-а у краљевачкој Библиотеци је првог дана децембра одржана едукативна радионица на којој су разматрана питања од значаја за ову тему. Тим едукатора Црвеног крста Краљево ју је реализовао са ученицима Дома ученика средњих школа Краљево и члановима Ученичког парламента Уметничке школе у Краљеву. Игроказ с почетка радионице је упутио младе људе да свако ризично понашање у сексуалном односу може довести до позитивног резултата на ХИВ тесту. Статистички подаци из 2020. године нам кажу да је у Србији било 2890 ХИВ позитивних, мада стручњаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић – Батут“ сматрају да је та бројка већа за око 400 људи. У истом периоду на територији града Краљева је 28 регистрованих ХИВ позитивних особа.

Вирус се преноси сексуалним путем, путем крви или са мајке на дете (у трудноћи или преко мајчиног млека). Водитељи радионице су нагласили како устаљено мишљење да постоје ризичне групе подложне заражавању није тачно, јер свако ризично понашање може довести до болести, без обзира на групу којој припадамо. Предавачи су посебну пажњу посветили начинима превенције у борби против ХИВ заразе, нагласивши важност коришћења заштите приликом интимних односа, као и разбијања предрасуда о начинима преношења болести и отвореног и искреног разговора са партнером. Битан сегмент радионице је било подсећање да су наши суграђани који су заражени овим вирусом друштвено стигматизовани и да се против такве дискриминације заједница мора борити развијањем културе прихватања и разумевања.

У завршном делу сусрета едукатори Црвеног крста Краљево су позвали средњошколце да се обрате својим вршњацима и покрену разговор о потреби и начинима чувања свог здравља. Такав разговор може многе младе људе да сачува од заражавања ХИВ вирусом, али и многих других полно преносивих болести, истакли су на крају свог обраћања.

Аутор текста Марија Симовић

Аутор фотографија Иван Спасојевић