Вести

Имајући у виду да дигитална технологија обликује садашњост, али и будућност, данашње деце пружајући им бројне могућности, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” у Краљеву започели смо нову едукативну радионицу под називом „3Д СВЕТ”. Намењена је деци предшколског и основношколског узраста. Циљ ове радионице је да скрене пажњу деце на позитивне аспекте технологије, не само у стицању знања на мање формалан начин, већ и приликом забављања и играња. Као и на коришћење различитих квалитетних образовних ресурса и бесплатних апликација које интернет нуди. На првој одржаној радионици у нашој библиотеци деца су се забављала бојећи за њих припремљене садржаје. Потом су сви ти цртежи које су обојили, скениравши их кроз Quiver апликацију, добили тродимензионални облик, стварајући једну врсту виртуелне стварности. Quiver апликација спаја игру са задивљујућом 3Д графиком и дигиталном технологијом, производећи образовни садржај који подржава учење на интересантан и подстицајан начин.

Радионица је и забавног и едукативног карактера. Обојивши, на пример, вулкан и скениравши га кроз ову апликацију, пред њима се одвија његова ерупција.

Технолошки ресурси које у овој радионици користимо за скенирање цртежа су таблети. Истраживања показују да је то најчешће коришћен дигитални уређај код деце млађих узраста.

Радионицу воде библиотекарке Марија Симовић и Ивана Хренко.

Аутор текста Ивана Хренко

Аутор фотографија Марија Симовић