Вести

Поводом VII векова од упокојења краља Стефана Уроша II Милутина и доласка на престо Стефана Уроша III Дечанског, те 600 година од смрти краља Петра I Карађорђевића, у краљевачкој Библиотеци одржано је предавање 1321-1921 Векови памћења историје краљевине Србије. О непроцењивом богатству која су ова три истакнута државника у шестовековном континуитету оставили свом народу говорио је Драгољуб Даниловић, доктор историјских наука и председник Друштва историчара Рашког округа.

Присуство великог броја Краљевчана потврдило је тезу да је српски народ веома везан за своје историјско памћење, те да је вишековна традиција одувек била извор његове виталности и његове вештине да у честим неповољним околностима очува свој идентитет.

Вођен начелима историјске науке, држећи се искључиво историјских извора и духа времена, др Драгољуб Даниловић је бројној публици предочио да су образовање, књижевност, сликарство и хришћанске вредности живота само неке од културних и духовних богатстава које је народ наследио од средњевековних владарских династија.

„Није лако само запамтити њихове дарове, а камоли умножити их и надоградити. Зато нам историја и помаже да постанемо свесни свог духовног и културног идентитета“. Завршне речи са овог предавања обавезују нас и подсећају на важност историјског памћења и преношења поменутих вредности на будуће нараштаје.

Аутор текста Александар Димитријевић

Аутор фотографија Иван Спасојевић