Вести

Како је то већ постао обичај, и крајем ове године организована је конференција за новинаре на којој су представљени резултати које је у години на измаку остварила Издавачка делатност Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” Краљево.

В. д. директора Библиотеке, Јасминка Марковић, подсетила је да је ово година у којој Редакција Повеље обележава неколико важних јубилеја: 50 година излажења истоименог часописа, 30 година манифестације Преображење (25 зборника посвећених лауреатима Жичке хрисовуље) и 25 година едиције Поезија, данас.

Дејан Алексић, главни и одговорни уредник наше издавачке делатности, истакао је значај песничких и других књига које са знаком Повеље већ деценијама излазе у нашем граду и нагласио да се њихова вредност не мери толико бројем колико квалитетом, о чему сведоче и бројне награде (укупно њих четрдесетак: више пута „Бранко Миљковић”, те „Ђура Јакшић”, Змајева награда Матице српске, „Меша Селимовић”…)

Ана Гвозденовић, уредник за есеј и критику, поменула је књиге из области књижевне теорије и критике које су ове године изашле у библиотекама Посед поетике, Преображење, Поезија настаје и Посебна издања. Била је ово прилика и да се укаже на чињеницу да ма како се чинило да је круг људи којима су издања Повеље  намењена узак, то и није сасвим тачно. Наиме, подаци које смо добили из Библиотеке Матице српске (захваљујући колегиници Оливери Кривошић) показују да су она у протекле две деценије стигла до Конгресне библиотеке у Вашингтону, Руску државну библиотеку у Москви, Националну библиотеку Кине у Пекингу те у многе друге светске библиотеке, универзитетске центре и славистичке катедре.

Катарина Јаблановић, уредница стручног скупа Жички сабор библиотекара и зборника који излази као резултат рда тог скупа, говорила је о важности ових издања која већ четири годие заредом подржава Министарство културе Републике Србије а која су такође нашла свој пут у међународној размени. Она је поменула и друга издања, као што су каталози изложби, која су такође ове године објављена у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево.

Аутор текста Ана Гвозденовић

Аутор фотографија Иван Спасојевић