Вести

Поводом Дана библиотекара Србије, који је установљен одлуком Друштва библиотекара Народне Републике Србије 1947. године, у краљевачкој библиотеци је 14. децембра уприличена традиционална свечаност. Како смо уобичајили ранијих година, ово је пригода да окупимо представнике локалне самоуправе, блиске сараднике као и кориснике који су током године били најприврженији књизи и читању. У присуству протојереја-страврофора Љубинка Костића, заменика градоначелника Вукмана Ракочевића и бројних окуљених гостију, програм је отворен вокалном тачком Нађе Бурмаз, ученице етно одсека Музичке школе „Стеван Мокрањац”. Уследила је ретроспектива пословне године, коју је окупљенима предочила в. д. директора Јасминка Марковић, уз богато опремљену презентацију најзначајнјих активности у 2021. години. Како је истакла директорка Марковић, упркос лошој епидемијској слици, у Библиотеци су у целости реализоване све програмом планиране активности, а нарочити акценат је ставила на чињеницу да је за Библиотеку ово била година јубилеја – пола века часописа „Повеља”, три деценије манифестације Жички духовни сабор „Преображење” и двадесет и пет година песничке едиције „Поезија данас”. У другом делу програма, директорка је, уз пригодне дарове, упутила захвалност најпоузданијим сарадницима који су дали допринос у реализацији програмских активности, а потом и корисницима који су били најажурнији читаоци у години на измаку.

Традиционално је додељено и посебно признање најбољем школском библиотекару у Рашком округу, које је ове године припало Едини Махмутовић запосленој у школској библиотеци Техничке школе у Новом Пазару. Како стоји у образложењу Службе за развој и матичне послове краљевачке библиотеке, Едина Махмутовић је награђена за изразиту систематичност у раду и доследност у чувању добре традиције школског библиотекарства.

Програм је затворен вокалним наступом Марте Матковић, ученице етно одсека краљевачке Музичке школе.

Након званичног обраћања директорке Марковић, рекапитулације 2021. године и најаве кључних програмских циљева у наредном периоду, уследио је свечани коктел као прилика да се у неформалном разговору размене утисци о дешавањима која су нас у претходној години окупљала у Библиотеци.

Aутор текста Данка Спасојевић

Аутор фотографија Иван Спасојевић