Вести

Позивајући се на већ устаљен обичај да крајем године представи своју Издавачку делатност, Народна библиотека ,,Стефан Првовенчани“ приредила је 14. децембра књижевни програм не којем се говорило о овогодишњим објављеним насловима песничких, теоријских и есејистичких књига. Овим поводом, у госте су позвани истакнути књижевници Драган Јовановић Данилов, Ђорђе Деспић и Гојко Божовић. Реч је о ауторима који су ове године имали објављене књиге у Повељиној продукцији и посебна пажња током програма усмерена је на њихово стваралаштво.

Гојко Божовић, као један од стандардних Повељиних аутора, представљен је новом књигом песама Док тонемо у мрак. Овај истакнути стваралац, књижевни критичар, антологичар, есејиста и издавач, већ је објавио три песничка рукописа у Повељи, а за претходни – књигу стихова Мапа, добио је награду „Кочићево перо”, 2018. године. На другој страни, први пут објављујући у овој гласовитој едицији, Ђорђе Деспић је читао своје песме из најновије књиге под насловом Аутохипноза. Иначе, Деспић је аутор с изузетно успешном академском каријером професора на Филозофском факултету у Новом Саду. Напослетку, Драган Јовановић Данилов, једно од најфреквентиних домаћих књижевних имена, ове године обрадовао нас је књигом кратких есеја Живети у малим градовима. Сажимајући своја стваралачка искуства и промишљања, Данилов је формирао књигу луцидних записа широког тематског репертоара.

Програм је конципиран тако да се чује глас аутора, њихови стихови и занимљивости из песничке праксе, а разговор су водили чланови редакцијског тима Повеље уредник Живорад Недељковић, уредница Ана Гвозденовић и главни и одговорни уредник Дејан Алексић

Аутор текста Дејан Алексић

Аутор фотографија Иван Спасојевић