Вести

Јуче је у краљевачкој библиотеци одржано занимљиво предавање проф. др Адријане Марчетић о томе Како препознати добру песму. Адријана Марчетић је професор на Катедри за општу књижевност са теоријом књижевности Филолошког факултета у Београду а непосредан повод за овај програм била је њена књига Критика о критици која се прошле године појавила у издању Повеље (Библиотека Посед поетике).

Желећи да укаже на питање рецепције песничког дела али и његовог вредновања, односно књижевне критике, проф. др Адријана Марчетић је у свом излагању подсетила на два екперимента која су у науци о књижевности изведена почетком прошлог века. Један је онај добро познати књижевног критичара, теоретичара и професора И. А. Ричардса, спроведен на Кембриџу 1929, чији су резултати објављени у знаменитој студији Практична критика а други је мање позната анкета часописа Мисао коју су 1920. године спровели њени уредници Велимир Живојиновић Massuka и Сима Пандуровић. Посебно је било драгоцено подсећање на уверење Ричардса да нас читање поезије, развијајући нашу емпатију и разумевање света, чини бољим, и у моралном смислу.

Програму је присуствовао велики број краљевачких гимназијалаца па овога пута посебно захваљујемо професоркама Весни Сеничић и Наташи Пантовић на успешно реализованој сарадњи.

Aутор текста Ана Гвозденовић

Аутор фотографија Андреј Анђић