Вести

Зборник научних радова Сто година часописа Зенит, посвећен јубилеју најважнијег гласила када је о југословенској авангардној уметности реч, представљен је у краљевачкој Библиотеци.  Кроз текстове објављене на готово осам стотина страна овог издања сагледан је значај Зенита за нашу уметност и културу, а из позиције савремене научне анализе и тумачења.

Уредници зборника, историчар уметности др Ирина Суботић и теоретичар књижевности др Бојан Јовић предочили су краљевачкој публици важне аспекте и концепт зборника ком су својим научним радовима допринели познаваоци модерне уметности из наше земље, региона, па и читавог света и тиме појаснили утицај авангардног израза за уметност прве половине прошлог века.

Уредник часописа Зенит и идеолог зенитизма, покрета који је био важна одредница авангардне уметности и који је својим деловањем пробио националне оквире и ушао у бурне токове европске културе, био је Љубомир Мицић, прозни писац, песник, књижевни критичар. Зборником научних текстова настоји се и да се оживи личност  овог бунтовног,  контраверзног, оспораваног и готово заборављеног ствараоца.

Аутор текста Тијана Качаревић

Аутор фотографија Иван Спасојевић