Вести

У краљевачкој библиотеци, као партнерској установи у реализацији и промоцији пројекта „Букмаркер”, чији је идејни и логистички носилац Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” Чачак, формиран је „Букмаркер” кутак, назван тако по истоименој апликацији која је креирана и замишљена као е-дневник читања. Реч је о платформи која функционише као својеврсни читалачки клуб у дигиталном окружењу, односно као нека врста друштвене мреже унутар које ће се повезивати и своје читалачке импресије и препоруке делити љубитељи писане речи. „Букмаркер” даје могућност формирања персонализованог корисничког налога, повезивање корисника сличног читалачког укуса у јединствену виртуелну заједницу, проналажење препорука за читање, додавање препорука за читање у базу, затим рангирање књига према томе колико интересовање побуђују унутар „букмаркер” читалачке заједнице, као и коментарисање књига и дељење упечатљивих одломака из омиљених књига.

Апликацији се може приступити у „букмаркер” кутку на Позајмном одељењу за одрасле корисник, те да се уз упутства и помоћ библиотекара добију основне смернице о концепту „букмаркера”, начину коришћења и могућностима које пружа за употпуњавање читалачког искуства. Такође, путем  линка https://bukmarker.app/  платформи се бесплатно приступа преко персоналног рачунара, таблета или лаптопа, са било којег места на којем је доступна интернет конекција. Осим валидног имејла, за регистрацију и придруживање „букамркер” читалачкој заједници није неопходно оставити ниједан лични податак.

Развој апликације „Букмаркер: мој е-дневник читања” је подржало и суфинансирало Министарство културе и информисања Републике Србије у оквиру пројекта чији су аутори библиотекари чачанске библиотеке Марија Радуловић и Богдан Трифуновић. Осим краљевачке библиотеке, као партнерске установе у реализацији пројекта укључене су и Народна библиотека „Радоје Домановић” Лесковац, Градска библиотека Нови Сад и Градска библиотека „Карло Бјелицки” Сомбор.

Аутор текста Данка Спасојевић

Аутор фотографија Иван Спасојевић