Вести

Данас је у Скупштини града Београда нашем колеги, песнику Дејану Алескићу, уручена награда „Душан Радовић” за књигу Мало-мало па слон („Имам идеју”, Краљево, 2021)Реч је о новоустановљеној награди Града Београда и Библиотеке Града Београда за најбољу књигу у области књижевности за децу и младе, а која је први пут додељена управо у години обележавања стогодишњице рођења великог Душка Радовића. Жири који су чинили Милош Радовић (председник), проф. др Зорана Опачић и проф. др Зорица Хаџић нагласио је да је Алексић аутор који у нашој књижевности за децу наставља низ Змај – Душко Радовић – Љубивоје Ршумовић те да је награђена књига писана за захтевне младе читаоце.

„Наградити Дејана Алексића није велика мудрост, а можемо да будемо срећни јер смо му данас доделили награду коју још нема у својој колекцији, која га је дуго чекала и највише личи на њега”, поручио је Милош Радовић.

У свом обраћању лауреат је истакао да се културна свест једног народа може изразити његовим односом према истакнутим појединцима који су националну културу суштински и дубоко обележили те да тај однос има бројна исходишта и много је начина да се гради и негује: „Један од тих начина је успостављање угледних признања у сфери уметности и културе која носе имена великих стваралаца. Неоспорно је да наша књижевност за децу већ одавно заслужује постојање награде са именом једног од највећих стваралаца ове литерарне врсте и племенит је чин што се утемељује на стогодишњицу његовог рођења. Душко Радовић је изванредна стваралачка природа каква се ретко среће и у много већим, динамичнијим и утицајнијим културама”, рекао је Алексић.

Награда се састоји од скулптуре која је рад академског вајара Зорана Кузмановића, дипломе и новчаног износа.

Аутор текста Ана Гвозденовић

Аутор фотографија Иван Спасојевић