Вести

Обележавајући Међународни дан матерњег језика, 21. фебруар, у Библиотеци смо приредили представљање студије проф. др Горане Раичевић Агон и меланхолија. Живот и дело Милоша Црњанског. О књизи је најпре говорио проф. др Миливој Ненин, који је нагласио вредност овога дела и специфичности у писању Горане Раичевић. Проф. Ненин је подсетио и на неколико анегдота из живота Милоша Црњанског, а присутне је посебно заинтересовала прича о пишчевом односу са Десанком Максимовић.
Проф. Горана Раичевић је истакла велико задовољство које је осећала док је готово две деценије истраживала живот и дело Милоша Црњанског и истакла да је читаво његово стваралаштво обележено страхом од нестанка српскога народа. Проф. Раичевић је говорила и о врло плодном периоду у пишчевом раду који наступа у зрелим и позним годинама, што је у књижевности несвакидашња појава.
Бора Бабић, директорка Академске књиге, подсетила је да је студија Агон и меланхолија до сада добиле важне награде: Награду „Никола Милошевић”, коју додељује Други програм Радио Београд, за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, те награде „Лаза Костић” и „Николај Тимченко”, а да је проф. Горана Раичевић примила Медаљу културе за очување културног наслеђа, коју додељује Културни центар Војводине.
Програму је присуствовао велики број ученика краљевачких средњих школа, а овом приликом захваљујемо проф. Марији Брковић, Маријани Радић и Славици Лекић на успешној сарадњи.

Аутор текста Ана Гвозденовић

Аутор фотографија Иван Спасојевић