Вести

Зборник стручних и научних радова са скупа „Библиотеке и културни туризам“ недавно је објављен у издању НБ „Стефан Првовенчани“ Краљево и НБ „Др Душан Радић“ Врњачка Бања. Тим поводом уприличена је конференција за медије у којој су учешће узели Јасминка Марковић, в. д. директора краљевачке Библиотеке, Дејан Лучић, директор  НБ „Др Душан Радић“ Врњачка Бања и Катарина Јаблановић, уредница зборника.

На конференцији је истакнуто да су финансијску подршку одржавању „Жичког сабора библиотекара 2021“ и објављивању зборника пружили Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Краљево и Општина Врњачка Бања. Сабор је имао међународни карактер јер је учествовало 37 излагача из Србије, Црне Горе, Пољске и Русије. Колеге библиотекари из Републике Српске и Северне Македоније, које су биле спречене да физички присуствују Сабору, приложили су своје радове. Осветљавању теме скупа „Библиотеке и културни туризам“ из различитих углова, поред учесника из Мреже библиотека Србије, допринело је учешће колега из других баштинских установа – Завода за проучавање културног развитка Београд, Завода за заштиту споменика културе Краљево, те краљевачке Гимназије.

Како би се широј стручној јавности предочило оно што је на скупу изложено, објављен је зборник који садржи 42 рада. За дизајн публикације били су задужени Драган Пешић и Јован Антонић. Као и ранијих година, електронска верзија зборника „Библиотеке и културни туризам“, у ПДФ формату, доступна је путем интернета.

Дејан Лучић је истакао значај плодне сарадње са матичном установом – краљевачком Библиотеком, али и позицију и активности своје куће у културном туризму с обзиром да је она смештена у српској бањи која годишње бележи највећи број посета туриста.

Конференција је била прилика за најаву промоције зборника „Библиотеке и културни туризам“, која ће, већ традиционално, бити уприличена у Народној библиотеци Србије, током априла.

Ауторка текста Катарина Јаблановић

Аутор фотографија Иван Спасојевић