Вести

У петак, 4. марта, у краљевачкој Библиотеци приређен је програм представљања антологије „Словосјај: српске светиње у очима песника: 1000 година Призренске епископије“, приређивача Милоја Дончића. Луксузно опремљену књигу у издању нишког „Ревнитеља“ 2021. године, песник Милоје Дончић приредио је поводом јубилеја – 1000 година Призренске епископије.

„Циљ ове књиге је да свету прикаже где је колевка српског идентитета пошто знамо да је уметност старија од сваке државности, а уједно главни штит фалсификовања историје. (…) Тешко је библиографима дефинисати књигу оваквог склопа с обзиром да садржи елементе уметничке енциклопедије. У њој се налазе строфе српских песника, али и слике наших сликара кроз векове. (…) Заступљено је око стотинак српских песника, од Јефимије, прве српске песникиње, па све до Марије Јањевић, најмлађе у овој књизи. Ту су: Милан Ракић, Десанка Максимовић, Иван В. Лалић, Бранко В. Радичевић, Слободан Марковић, Велимир Милошевић, Петар Пајић, Момир Војводић, Бранислав Петровић, Ранко Јововић, Слободан Ракитић, Милан Комненић и многи други“, истакао је у уводном слову Милоје Дончић.

Др Зоран Чворовић, рецензент и аутор једног прилога у антологији честитао је приређивачу на подухвату, истичући његов приљежан рад и одговоран однос према изворима. Са становишта правног историчара говорио је о значају Призренске епископије за српски идентитет у прошлости али и у актуелном тренутку. Милоје Стевановић, такође рецензент књиге и један од њених аутора, осврнуо се на духовно стање у јужној српској покрајини последњих деценија, истичући особито значај деловања Епископа рашко-призренског Павла, потоњег Патријарха српског.

У другом делу програма присутној публици изванредан уметнички доживљај приредили су песници Љубиша Ђидић и Милоје Дончић, казујућу своје стихове инспирисане српским светињама.

Ауторка текста Катарина Јаблановић

Аутор фотографија Иван Спасојевић