Вести

Емитовањем два документарна филма у режији професора Бошка Милосављевића, у Библиотеци је у петак 11. марта, настављен недавно покренути серијал Филмске приче.

Први приказани филм насловљен је Сеобе се настављају вечно, а тиче се  историје Срба у Угарској кроз векове, наших задужбина, споменика и знаменитих људи. Филм је посвећен Црњанском, а сниман је у Мађарској, Сентандреји и Будимпешти.

У филму су говорили Његова светост упокојени патријарх српски Иринеј, др Мило Ломпар, др Бојан Поповић и др Динко Давидов. Нарација је поверена Бојану Жировићу, а филм је продуцирао Милан П. Кићевац.

Други приказани филм је Маестро, који доноси готово непознату причу о руском редитељу Јурију Љвовичу Ракитину, који је  као ванредан уметник, емигрант и непомирљиви непријатељ комунизма, 1920. године дошао на наше просторе и постао незаобилазни део српске позоришне историје. Своја сећања на сарадњу са овим редитељем, у филму казују његове ученице, глумице  Мира Бањац и Рената Улмански. Наратор у филму је Милош Биковић.

Бошко Милосављевић завршио је Филолошки факултет у Београду, смер српска књижевност и језик. Неколико година радио је на телевизији, учествовао и узради многих телевизијских емисија. Био је уредник у издавачкој кући Бернар. До сада је режирао 8 документарних филмова. Написао је сценарио и био презентер серијала о великим светским писцима Контра навој, који се већ две деценије емитује на Brainz телевизији.

Одржао је више од стотину предавања о књижевности и филму у целој нашој земљи али и у иностранству, Будимпешти, Москви, Темишвару, Скопљу и другим градовима.

Аутор текста: Весна Андријашевић

Aутор фотографија Иван Спасојевић