Вести

Књижевнa заједницa Сремске Митровице oснована je 1990. године, a у Библиотеци је представљен 11. годишњак, који издаје ово друштво писаца. Повод за краљевачку промоцију био је тај што је у Годишњаку објављена и песма наше суграђанке, специјалисте опште медицине, др Гордане Стојковић. Пре десетак година, у првом броју овог гласила, своје дело јавности је представила још једна Краљевчанка, која нас је нажалост прошле године напустила – Зорица М. Петровић.

На програму приређеном у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљевчанима се представила МИРЈАНА МАРКОВИЋ – председник Књижевне заједнице Сремска Митровица, члан УО Удружења књижевника Војводине и члан УКС-а (Удружења књижевника Србије), а своје стихове и прозне записе говорили су Јасна Арбанас, Небојша Драгановић, Иван Вешић, Оливера Шутулић, Голуб Јашовић и Гордана Стојковић. Њихова казивања прикладном музиком на гитари пратио је Жељко Дамјановић.

У једанаестом Годишњаку, књигохранилишту времена, како га назива Мирјана Марковић, објављено је више од 60 прилога а ауторима различитих генерација и професија заједничка је љубав према писаној речи. Јер: „колико год тегобно време било… речи које нас одводе у одаје њеног височанства поезије и прозе су и спасоносно клупко које нас изводи из лавиринта” (М. Марковић).

Аутор текста Ана Гвозденовић

Аутор фотографија Александар Димитријевић