Вести

Жири за доделу награде „Бранко Миљковић“ у саставу др Јелена Младеновић, председница, Петар Матовић и Миодраг Раичевић, чланови, на завршној седници одржаној 19. 3. 2022. године једногласно је донео

ОДЛУКУ

да се Ђорђу Деспићу додели 51. награда „Бранко Миљковић“ за књигу песама „Аутохипноза“ у издању Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева.

Образложење

 Жири је имао сложен задатак да се определи за најбољу књигу песничке продукције претходне године (на конкурс је пристигло око 120 песничких књига а жири је имао и увид у целокупну продукцију у 2021. години) и једногласно је донео одлуку да награда „Бранко Миљковић“ за 2021. годину буде додељена Ђорђу Деспићу за збирку песама „Аутохипноза“, у издању Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева.

Мотивисана терапеутским поступком лечења себе као другог, управљања свесним менталним процесима како би се дошло до оних подсвесних и унутар мреже сећања дубоко скривених детаља, збирка „Аутохипноза“ Ђорђа Деспића обликована је као кохерентна целина у којој се открива аутор зреле песничке имагинације и поетичке интенције. Иновативност кратких стихова лежи у успелом споју наративних сегмената и рафиниране емоционалности, од којих се граде разуђене али прецизне песничке слике, док се суптилним језиком оцртавају границе бола као места могућег исцељења.

Награду додељује Град Ниш, финансијски је подржава Министарство културе Републике Србије, а организатор доделе је Нишки културни центар.

Награда се састоји од повеље, статуете и новчаног износа. Награда ће свечано бити уручена током априла или маја 2022. године у Градској кући у Нишу.

Подсећамо да је ово 11. пут да се Награда „Бранко Миљковић” додељује књизи која је штампана са издавачким знаком Повеље.

 

Аутор фотографије Иван Спасојевић