Вести

У четвртак, 31. марта, у краљевачкој Библиотеци приређен је колажни програм чији је циљ био подсећање на улогу и значај династије Немањић у историји Свете Горе.

Др Драгољуб Даниловић, професор историје у краљевачкој Гиманазији и председник Друштва историчара Рашког округа, подсетио је да су чланови династије Немањић били задужбинари, ктитори и монаси светогорских светиња. Манастир Хиландар, једно од најважнијих средишта српске културе и духовности, основао је Стефан Немања 1198. године, на рушевинама старог манастира, а по иницијативи Светог Саве. На њиховим биографијама, као и на биографији Стефана Првовенчаног, др Даниловић се задржао и подвукао да се библијска мисао „По даровима њиховим, познаћете их“ у потпуности на њих може односити.

Драган Јемуовић, просторни планер и урбаниста у Дирекцији за планирање и изградњу Краљево, походио је Свету Гору у протеклих седамнаест година 35 пута и недавно публиковао књигу „Света Гора: Перивој Пресвете Богородице“. Књига је својеврстан водич за Свету Гору – у њој је сваки објекат светогорски (двадесет манастира, потом скитови, келије, колибе и др.) детаљно описан и документован са више фотографија. Јемуовић је са присутнима поделио своје импресије са путовања и део сазнања да којих је дошао.

У другом делу вечери, публика је имала прилику да погледа филм „Светлост из хиљаду магли: Хиландар пре и после пожара 2004. године”. Аутори филма Милош Милишић, песник, помоћник градоначелника Града Краљева за културне манифестације и Радослав Живковић, сниматељ и режисер, у кратким обраћањима, такође су са суграђанима поделили своје доживљаје Свете Горе.

Ауторка текста Катарина Јаблановић

Аутор фотографија Иван Спасојевић