Вести

Пратећи савремене технолошке токове у раду са ученицима основних и средњих школа, а водећи рачуна да на пригодан начин обележе значајне датуме и догађаје везане за локалну историју, Друштво историчара Рашког округа и Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ организовали су финално такмичење за квиз „Краљево бира знање – 140 година од када је Карановац постао Краљево“.

Такмичење је рализовано у дигиталном формату, уз помоћ апликације „Kahoot“ чији се систем бодовања темељи на тачним одговорима, али и на времену потребном да се исправан одговор да. Добрим резултатима у квалификационим тестирањима, место у финалу је обезбедило по девет ученика основношколског и средњешколског узраста, од којих су формиране трочлане екипе. Текстови из зборника радова са научног скупа „Рудо Поље – Карановац – Краљево“ (Краљеви у Краљеву и Архиктетура јавних објеката у Карановцу – Краљеву у XIX веку) били су и овога пута градиво које су такмичари проучавали уз помоћ својих професора историје.

Иако је познавање тема из завичајне историје свих тимова било на завидном нивоу, најбоље резултате и победе остварили су ђаци ОШ „IV краљевачки батаљон“ (Ивона Коњокрад, Петар Миловановић и Давид Радисављевић) и Гимназије (Јована Гарић, Алекса Живковић и Никола Обрадовић). Награда за победничке екипе квиза „Краљево бира знање – 140 година од када је Карановац постао Краљево“ је путовање које ће бити реализовано средином јуна.

Аутор текста: Алекасндар Димитријевић

Аутор фотографија: Иван Спасојевић