Вести

Пре 140 година, 19. априла (по старом календару) 1882. године краљ Милан Обреновић указом испуњава жељу Карановчана да се тадашњем Карановцу промени име.

На полеђини акта краљ је својом руком исписао решење:

Примајући са највећим задовољством молбу Карановчана да име Карановац другим заменим, наређујемо да се у спомен нашег доласка у Њихову варош, Карановац убудуће назива Краљево.

У оквиру обележавања овог, за град, једног од најзначајнијих тренутака у историји, Народна библиотека је 19. априла приредила програм на коме је представљен роман-трилогија Варошка легенда ауторке Тајане Потерјахин.

Програм је започео обраћањем градоначелника Краљева, г. Предрага Терзића, који је честитао свим Краљевчанима имендан, подсетивши на историјске околности које су довеле до промене имена нашег града.

Посетиоци су, затим, имали прилику да чују г. Драгана Драшковића, историчара, музејског саветника и вишегодишњег директора Народног музеја, добитника бројних признања, поред осталих и највеће награде Музејског друштва Србије Михаило Валтровић за животно дело (2017),  као и Вукове награде за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору (2018). Г. Драшковић, несумњиво један од најбољих познавалаца епохе „старог Краљева“ исцрпно је говорио о друштвено-политичким приликама у Краљеву с краја 19. и почетка 20. века, подсећајући места, догађаје и историјске личности које су обележиле овај град и то време.

Нешто више о самом роману говорио је г. Саша Адамовић, геополитички аналитичар из Новог Сада. По образовању историчар, који се годинама бавио новинарством и шахом, а био је и један од најближих ученика и пријатеља Драгоша Калајића. Аутор је књиге Ефекат Трамп, која је изашла 2021. у издању Архива Војводине .

Најзад, посетиоцима се обратила и ауторка Варошке легенде, Тајана Потерјахин. Говорећи исцрпно о свом делу нагласила је да је овај роман, између осталог и посвета овом граду, његовој прошлости и вечан залог непроменљиве љубави према завичају.

Тајана Потерјахин рођена је у Београду, али је детињство и младост провела у Краљеву. Дипломирала је етнологију и антропологију на Филозофском факултету у Београду.

Поред трилогије „Варошка легенда – први део под називом „Први снег“ и други – Ђавољи тефтер“ (Дерета, 2021) (трећи, завршни део очекује се крајем године, такође у издању Дерете), ауторка је романа Мучитељ.

Тајана Потерјахин пише као антрополог и публициста за неколико српских интернет портала. Живи и ради у Новом Саду. Ипак, везе са Краљевом никада није прекинула.

Аутор текста Ана Воштинић

Аутор фотографија Иван Спасојевић